Hlavní obsah

maso

Podstatné jméno, rod střední

  1. (tělesná hmota) chair fobchod s bílým masemtraite des blanches
  2. (potrava) viande fhovězí/vepřové/telecí/skopové maso(viande de) bœuf m/porc m/veau m/mouton mlibové/tučné masoviande f maigre/grassemleté masoviande f hachéebílé/červené masoviande f blanche/rouge

Vyskytuje se v

masa: masylidové vrstvy masses

porce: dvojitá porce masaportion augmentée de viande

pořádný: pořádný kus masabelle tranche de viande

tuhý: tuhé masoviande dure

zdravotně: zdravotně nezávadné masoviande saine

bio: bio masoviande bio

drůbeží: drůbeží masovolaille

jíst: jíst maso/ryby/ovocemanger de la viande/du poisson/des fruits

palička: palička na masoattendrisseur

skopový: skopové maso(viande de) mouton

bas: bas morceaux horší (přední) maso

boucherie: rayon boucherie d'un supermarchéúsek masa v supermarketu

boucherie: viande de boucheriemaso z porážky

cheville: viande vendue à la chevillemaso prodávané ve velkém

crochet: crochet de boucheriehák na maso, řeznický hák

gîte: gîte à la noixořech, maso z kýty

gras: bouillon grasbujón z masa

haché: viande hachéemleté maso

lorrain: gastr. quiche lorraine= slaný koláč se sýrem a uzeným vepřovým masem

parer: parer de la viandeparírovat maso

poulet: du pouletkuřecí (maso)

accompagner: accompagner une viande de légumespodávat maso se zeleninou

avarié: de la viande avariéezkažené maso

cuire: cuire de la viandevařit maso

étouffée: viande à l'étoufféedušené maso